AIKIDO KLUB

TEGATANA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slovenska Bistrica

 

BONTON obnašanja v Doju

 

 1. Aikido tehnike odločajo o življenju in smrti v enem napadu, zato moramo kot učenci pozorno slediti učiteljevim navodilom in ne smemo medsebojno meriti moči.

 2. Aikido je pot, ki nas uči, da se soočimo z več napadalci istočasno. Učenci moramo tako trenirati, da bomo pripravljeni za obrambo pred napadalci z vseh strani.

 3. Treningi se morajo vedno izvajati v prijetnem in prijateljskem ozračju.

 4. Učitelj, trener ali inštruktor poučuje samo majhen del veščine. Njegovo vsestransko uporabo mora odkriti vsak učenec sam skozi nenehni trening.

 5. V vsakodnevni vadbi začnemo z osnovnimi gibi telesa in počasi preidemo k zahtevnejšemu ter intenzivnejšemu treningu. Nikoli ne vsiljujemo ničesar, kar ni naravno in nerazumljivo. Če se spoštuje to pravilo, se ne bo nihče poškodoval in bodo lahko vsi trenirali v prijetnem ozračju.

 6. Pri aikidu se vadita tako um kot telo. Aikido ustvarja pridne, poštene in spoštovane ljudi. Tehnike aikida se prenašajo z osebno vadbo, s človeka na človeka, zato jih ne smemo nikoli nepremišljeno in brez potrebe odkrivati drugim, saj jih lahko le-ti zlorabijo.

 7. Ko vstopamo v telovadnico je prav, da se priklonimo v smeri slike O΄Senseia ali sredine telovadnice – Doja. Enako naredimo, ko izstopamo. V telovadnico ne vstopamo bosi, ampak v copatih ali s posebnimi obuvali, ki jih ne uporabljamo za zunaj.

 8. Na blazinah nikoli ne nosimo čevljev, ampak smo vedno bosi.

 9. Na treninge vedno prihajamo pravočasno. Če zamudimo, se tiho usedemo na rob blazine v položaj Za-ho in počakamo, da nam trener dovoli, da se lahko priključimo treningu.

 10. Če moramo iz kakršnegakoli razloga zapustiti blazine med treningom, moramo pristopiti k trenerju in ga prositi za dovoljenje, ko se vračamo, upoštevamo 7. točko teh pravil.

 11. Ko začnemo z vajo, si svojega partnerja izberemo tako, da gremo do njega in sem mu priklonimo, s tem mu izkažemo spoštovanje in prošnjo, da bi delali z njim. Enako storimo, ko končamo vajo, da se mu zahvalimo za sodelovanje.

 12. Na blazinah se izogibamo sedenju tako, da kažemo hrbet sliki O΄Senseia. Prav tako se med sedenjem ne naslanjamo na zid, ne ležimo na blazinah in ne sedimo z iztegnjenimi nogami. Vselej sedimo v položaju Za-Ho (na kolenih) ali Agura (po turško).

 13. Pred treningom moramo odložiti ves nakit (zapestnice, verižice, uhane) in uro.

 14. V telovadnico ne prinašamo hrane in pijače ali žvečilnih gumijev, razen, če za potrebe treninga.

 15. Nohte na rokah in nogah imamo vedno pristrižene na kratko.

 16. Med treningom se ne pogovarjamo oziroma se pogovarjamo čim manj. Kadar se, naj bo to tiho in na temo aikido in tehnike, ki jih izvajamo.

 17. Upoštevamo in izvajamo trenerjeva navodila. Ne dovolimo, da bi nas preostale aikidoke čakale!

 18. Pazite na svojo osebno higieno in čistočo. Kimono ohranjamo vedno čisto in sveže oprano.

 19. Redno plačujemo članarino. Če iz kakršnih koli razlogov svojih dolgov ne moremo pravočasno poravnati, se dogovorimo z blagajnikom in predsednikom kluba.

 20. Ne preoblačimo se na blazinah oz. v telovadnici – Doju, razen kadar ni garderobe.

 21. Treninge aikido obiskujemo zato, da se česa naučimo in ne da zadovoljujemo svoj EGO. Zato se od nas pričakuje vljuden in spoštljiv medsebojni odnos.

 22. Vse čas ohranjamo polno mero zdrave pameti, spodobnosti in spoštovanja.

Tudi kot mojster spoštuj svojega učitelja.